Dream Cocktail | Sour – História a receptúra
1
post-template-default,single,single-post,postid-1,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Sour, Dream Cocktail Session

Sour – História a receptúra

Sour – História a receptúra

Kategória sour kokteilov je jedna z tých najstarších a opísal ju už Jerry thomas vo svojom How to Mix drinks z roku 1862. Sour pozostáva zo základnej bázy, vody, cukru a kyslého elementu, väčšinou citróna. Niektorí historici tvrdia, že sour je iba zúženou verziou punchu, ktorý vo svojej servírovacej verzii obsahuje „jeden diel kyslého, dva diely sladkého, tri diely silného a štyri slabého“.

Pôvodná receptúra každopádne vznikla ešte o storočie skôr, ako vychádza príručka Jerryho Thomasa, v časoch, keď cestovanie po mori trvalo večnosť a vôbec nebolo jednoduché. Jedlo sa počas niekoľkomesačnej výpravy často pokazilo a voda nebola považovaná za práve najbezpečnejší nápoj. Skorbut, podvýživa a morská choroba boli častými problémami námorníkov, pokiaľ sa neobjavil anglický viceadmirál Edward Vernon. Námorníci mali bežne na palube citróny a limety ako prevenciu proti skorbutu a liehovinu ako niečo bezpečné na pitie. vernon začal posádke miešať svoj drink, no keďže nechcel loď plnú opitých spolupútnikov, riedil liehovinu (väčšinou rum) a pridával citrusovú šťavu na zakrytie alkoholovej chuti. Tu nám vznikajú počiatky dnešného souru. Námorníci tento koncept preniesli na pevninu a postupne ho redefinovali do podoby, v ktorej nám je známy dnes. Základných báz sa vždy používalo niekoľko, no whiskey bola favoritom, či už kvôli dostupnosti, alebo svojej veľkej obľube u Američanov.

Receptúra podľa IBA:

6 cl bourbon (resp. báza podľa vašej chuti)

4 cl citrónová šťava

2 cl simple sirup (1 : 1)

bielok z jedného vajca

Jednu ingredienciu však v pôvodnej receptúre hľadáme márne. vajce. Žiadne bielka, žiadne žĺtka. Nič. Vaječné bielka boli pridané až neskôr ako krémový, nadýchaný komponent tohto kokteilu. drink sa s nimi pil ľahšie a celkový do- jem v pohári bol omnoho lepší. Mnohí ľudia majú dnes však obavy z používania surových vajec. Popravde, riziko je naozaj nízke a ak skombinujete vajcia z voľného chovu a pridáte k nim vysokopercentný alkohol, riziko je minimálne.

Jeden známy barman sa raz k problematike salmonelózy vyjadril veľmi prostoreko: „Máte vyslovene vyššie šance, že sa na bare zadusíte arašidom, než aby ste dostali salmonelózu z našich vajec.“

A teraz k samotnej príprave! Whiskey spolupracuje s citrónovou šťavou priam perfektne. Možno aj preto sa väčšina barmanov hrá práve s tou sladkou časťou kokteilu. Použitie rôznych marmelád, sirupov, medu a iných sladidiel je dnes už odskúšané a preto neváhajte ani vy a vyhrajte sa s týmto výborným kokteilom.

Náš recept na extra krémovitosť je použitie šejkra na tri razy: najprv na samotný bielok, aby sa začal proces speňovania, potom hardshake s ľadom a na záver pretrepať nasucho. Na zdravie!

Chcete sa stať barmanom, somelierom, alebo baristom? Prihláste sa na kurz.


    Mám darčekový poukaz, ktorý si chcem uplatniť

    Odoslaním prihlášky súhlasím s VOP, ktoré som si prečítal/a a porozumel/a im