Pražiareň: Goriffee
Erik Šimšík, Matej Hambalko a Amir Al Jabri sú traja priatelia, ktorí založili v roku 2013 bratislavskú pražiareň výberovej kávy GORIFFEE. Začalo to spoluprácou a priamym dovozom Rwandskej kávy Garuka a dnes už môžeme v ich ponuke nájsť množstvo káv z rôznych kútov sveta. Kávu pražia vo svojej pražiarni čerstvo každý týždeň a okrem kávy nájdete v ich ponuke aj iné časti kávovníka ako napr. cascaru alebo sušené listy, z ktorých sa pripravuje veľmi chutný čaj. Pre prípadnú spoluprácu a viac informácii kliknite na webovú stránku www.goriffee.com alebo priamo navštívte ich kaviareň v Goetheho inštitúte na Panenskej ulici v Bratislave.
Práve tam sme sa stretli s Erikom, ktorý nám povedal viac o tom, čo Goriffee je a kam smeruje…
Mňa vždy najviac zaujíma ako vôbec vzkrsla myšlienka podnikať s kávou. Prezraď nám ako vzniklo Goriffee.
Začalo sa to v roku 2013. Káva mi nikdy nechutila. Celý život som bol zvyknutý na ten tradičný slovenský stereotyp – pitie talianských zmesí so smotankou. Až na mojich cestách po Rwande som spoznal skutočnú chuť kávy. Tej dobrej, výberovej. Šálka s príjemnou jasnou chuťou, ktorá ti nespôsobí pocit otravy, no zlepší deň. Po návrate sme sa dlho rozprávali, premýšľali. Amir vždy rozprával o tom ako chce pracovať s kávou a čajom, piecť bábovky (smiech). Všetci sme chceli podnikať. Nakoniec sme spravili rozhodnutie a začali dovážať už praženú kávu Garuka z Rwandy. Ľuďom chutila, no boli sme si vedomí, že nemôžeme veľmi ovplyvniť či už kvalitu alebo čerstvosť. Každopádne nemali sme ani pražičku ani skúsenosti. Preto sme vďační pražiarni Čierna Perla, ktorá nám otvorila svoje dvere a mohli sme s ich pomocou začať pražiť náš vlastný profil a priučiť sa pražiarenskému umeniu. Tiež sme začínali s tmavším pražením, no dnes už naše praženie smeruje viac k tomu svetlému. Kúpili sme pražičku, zriadili našu vlastnú pražiareň a vieme tak našim zákazníkom priniesť produkt, nad ktorým máme 100%-nú kontrolu.
Odkiaľ a ako vlastne dovážate kávu na Slovensko?
Nákup zelenej kávy sme podmienili systémom Direct trade, vďaka ktorému kombinujeme naše vlastné kontakty s nákupom od overených európskych veľkoskladov, ktoré tiež spolupracujú priamo s farmármi. Ideálne to vždy začína cestou do krajiny, kde si sami nájdeme nové kontakty na spoluprácu. Často na úrovni kooperácie, nakoľko množstvo farmárov je tak malých, že nie sú schopní svoju kávu exportovať. Takto spolupracujeme práve s kooperatívami Koakaka a Muyongwe. Vyberieme si loty, ktoré nám chuťovo vyhovujú a tie potom dovážame a pražíme u nás v Bratislave.
Taktiež využívame našu platformu Goriffee Lab, ktorá je pre nás spôsob určitej vďaky, reciprocity. Momentálne participujeme na spracovávaní cascary s kooperatívou Huye Mountain v Rwande. Nie je to totiž vôbec ľahký proces, či už na čas alebo financie. Vyprodukovať dobrú cascaru je rovnaké umenie ako vyprodukovať dobrú kávu. Celou pointou avšak ostáva prepájanie producentov. Chceme, aby pochopili, že môžu zarobiť peniaze z niečoho, čo momentálne hádžu do kompostu…
Štyri roky podnikania sú takmer za vami. Čo bude ďalej?
Snažíme sa stále posúvať. Najbližšie máme na pláne fľaškovať naše vlastné Coldbrew, limonádu z cascary a v procese je aj plánovanie novej kaviarne v centre Bratislavy. Nikdy sme nemali “veľké oči”, no vieme, že konkurencia sa stále rozrastá a my nechceme zaspať na vavrínoch. Slovenská kaviarenská scéna sa za tých pár rokov veľmi posunula a už aj tradičný mainstreamový konzument má množstvo možností výberu. Tiež už vie rozoznávať medzi rôznymi úrovňami kvality, či už kávy alebo servisu. Každopádne u nás bude vždy na prvom mieste láska ku káve a chtíč robiť to najlepšie ako vieme.
Ako vyzerá barista, ktorého by si rád videl za každým kávovarom?
Mal by byť šťastný a pozitívne dotvárať atmosféru celého podniku. Nakoľko tá je podľa mňa to najdôležitejšie. Častokrát vďaka nej hosť odpustí aj malé nedostatky alebo zakopnutia, pretože sa u vás cíti jednoducho dobre. Samozrejme by mal byť aj organizovaný, čistotný a vedieť udržiavať kvalitu za každých okolností. Nakoľko som sa na mojich tohtoročných cestách Áziou naučil veľa zaujímavých vecí. Napríklad súčasťou japonskej prípravy kávy je nevyhnutnosť nechať stres za dverami. Vaše emócie sa totiž pretavujú do chuti kávy, ktorú pripravujete…