Pražiareň: Diamond’s Roastery
Tomáš Novák je vyštudovaný právnik, ktorý miluje život, hudbu a dobrú kávu. Aj jeho život, tak ako život mnohých pražiarov, zmenil práve popkornovač. Po dlhšom experimentovaní a samoštúdiu sa rozhodol vymeniť popkornovač za malú pražičku, aby mohol svoje kávové hobby posúvať ďalej. Trvalo pár rokov, kým zistil, že hobby sa mení na vášeň. Prišiel teda čas zainvestovať do väčšej pražičky a z voľnočasovej aktivity spraviť podnikanie na plný úväzok. Podnikanie, ktoré ho dnes napĺňa, robí šťastným a práve veľkú časť týchto emócií môžete ochutnať v každom balení výberovej kávy od Diamond’s Roastery. Pre bližšie informácie a prípadnú spoluprácu klikajte na www.diroastery.sk.
My sme sa s Tomášom stretli v Piešťanoch na Drip Coffee festivale a trochu ho pre Vás vyspovedali…
Nikto z nás zo začiatku netušil, čomu sa chce venovať a čo ho napĺňa. Smial by som sa, keby som pri svojej maturite z chémie vedel, že raz budem pripravovať ľuďom kávu… Aj preto sa všetkých vždy opýtam ako začali s kávou a prečo si vybrali práve túto životnú cestu… (?)
Nakoľko som vyštudovaný právnik, tak tvoje pocity úplne chápem. (smiech) Ani sám neviem ako sa to celé rozbehlo. Mama mi jedny Vianoce darovala popkornovač. Z úplnej zvedavosti som si kúpil prvé vzorky zelenej kávy a skúšal ich napražiť. Bol to zaujímavý pocit, no žiaľ takmer nekontrolovateľný proces. Na internete som našiel ponuku na svoju prvú pražičku Huky 500, s ktorou som tomuto hobby úplne prepadol. Popri práci som na nej postupne v 200 gramových dávkach napražil cca 150 kíl a za pomoci tutoriálov, kníh, internetu a niekoľkých workshopov sa mohol posúvať vo vedomostiach ďalej. Pomaly som sa začal pohrávať s myšlienkou, či by toto “hobby” dokázalo uživiť moju rodinu a zároveň naplniť moje životné očakávania. Rozhodol som sa to risknúť, nakoľko som v tom cítil oveľa väčšiu satisfakciu a zmysel, než pri sedení pred excelovskými tabuľkami. Kúpil som väčšiu pražičku a pokúsil sa pretaviť koníček na reálne podnikanie. Nebolo to samozrejme ľahké, keďže sú to dva úplne odlišné životy, no neľutujem. Opustil som zamestnanecké benefity a od januára 2017 sa venujem čisto pražiarni.
Čiže pražiareň Diamond’s je pomerne mladý, no energetický projekt. Aké bude jej smerovanie?
Chcem sa venovať výberovej káve, zlepšovať sa v pražení, uspokojovať a zároveň vzdelávať svojich zákazníkov. Oni sú totiž tí, ktorí rozhodnú o tom, či budem svoju vášeň môcť vykonávať aj naďalej. Káva je obrovská veda a vždy bude priestor kam sa posunúť, získať viac informácii a zlepšiť sa. Aj preto som napríklad tento rok navštívil camp pražiarov v Poľsku, kde sa mnohí z nás stretli práve za účelom výmeny informácii a skúseností. Objektívny feedback je totiž jeden z pre mňa najdôležitejších atribútov pre vlastné napredovanie.
Ako teda vnímaš slovenskú kávovú komunitu? Podarilo sa ti do nej bez problémov zapadnúť?
Začiatok bol trochu náročnejší, nakoľko som prišiel do kávového sveta z úplne inej profesnej oblasti a takmer nikoho som z tejto oblasti nepoznal. Z mojej strany tam bola obrovská túžba pražiť výbornú kávu a robiť ňou ľuďom radosť. Vydal som sa teda svojou cestou, ktorá bola možno dlhšia ako keby som mal vybudované meno v rámci kávovej komunity, no určite to neľutujem! Spoznal som na nej množstvo skvelých ľudí, nadšených pre výberovú kávu, ktorí mi veľa pomohli a stále pomáhajú.
Osobne si myslím, že kávová komunita je u nás zapálená tým správnym spôsobom. Jediné, čo mi chýba je možno viac podujatí smerovaných ľuďom, našim zákazníkom a rozvíjanie ich pohľadu na kávu. Akcie ako napríklad Standart festival, Drip Coffee festival, či Coffeeslava sú totiž spôsob, akým dokážeme našu vášeň a informácie preniesť aj na nich.