Zdenko Kysučan, W CAFÉ – Sour
Ako si sa dostal k pohostinstvu a gastronómii?
Už ako malý chlapec. Mama pracovala ako prevádzkarka a tak som mal možnosť už ako dieťa nazrieť do chodu kuchyne, baru a zistil som ako to celé funguje. Už počas strednej školy som samozrejme začal brigádovať a neskôr po maturite sme sa s priateľom rozhodli otvoriť v Nitre niečo vlastné. A keďže sme milovníci ľudí a kávy, tak koncept kaviarne naplnil naše vízie dokonale.
Bolo to správne rozhodnutie?
Určite áno. Každopádne naše vízie neskončili a po 2 rokoch sme chceli naše podnikanie posunúť na ďalšiu úroveň. Začali sme sa preto obzerať po priestoroch v Bratislave. Káva bola opäť prioritou, no v poobedných a večerných hodinách malo byť kvalitné víno a miešané drinky práve to, čo k nám ľudí priláka. Aj preto sme oslovili barmana z Fou Zoo, ktorý nám pomohol vytvoriť naše prvé koktejlové menu. Začali sme sa s ním pohrávať, vymýšlať vlastné receptúry, rôzne twisty a utvrdili sme sa v tom, že sme na správnej ceste.
Si naozaj veľmi mladý a pohľady ľudí sú určite rôzne, keď sa povie, že úspešne vedieš už druhú
prevádzku…
Áno, mnohí sú zaskočení mojim vekom, no väčšinou tá skúsenosť končí pozitívne, keď zistia, že mám už niečo za sebou. Skôr sa stretávam s ľuďmi, ktorým sa páči, že aj mladí ľudia dokážu zobrať veci do vlastných rúk a vyjsť svojim spôsobom z davu.
Určite nie je jednoduché mať 23 rokov, podnikať a udržať sa na trhu. Čo by si poradil mladým ľuďom
premýšlajúcim nad touto cestou?
Ja som taký rebel. Veľmi rád robím to, čo ľuďom nevyhovuje. Keby som sa mal v živote riadiť tým, čo mi vravia iní ľudia, tak ešte sedím v lavici v nejakej škole a o vlastnej prevádzke naďalej iba snívam. Netreba mať zbytočný strach a ísť si za svojim. Navonok to vyzerá veľmi náročne a ja netvrdím, že to náročné nie je, no keď je človek presvedčený o tom, že to, čo robí je správne, tak aj rôzne prekážky a komplikácie sa zvládajú oveľa ľahšie.
Receptúra na Sour Zdenka Kysučana
5cl Monkey 47
2cl citrónová šťava
1cl simple sirup (1:1)
bielok z jedného vajca