Cosmopolitan – História a receptúra
Vo vašich obľúbených baroch nájdete viacero receptúr na Cosmopolitan. Niekde bude použitá ochutená vodka, iný bar pridáva ríbezľový džús… Aká je vlastne tá správna receptúra?
Ak používate vodku bez príchute, nemal by to byť žiaden problém, keďže Neal Murray tvrdí, že v roku
1975 v steakhouse Cork & Cleaver v Minneapolise v štáte Minnesota vytvoril Cosmopolitan, po tom čo pridal do nápoja Kamikaze (vodka, triple sec, lime juice) trochu brusnicového džúsu. Jeden z hostí po ochutnaní nápoja povedal: “How cosmopolitan!”.
Najčastejšie sa však kredit za vytvorenie Cosmopolitanu pripisuje barmanke Cheryl Cook zo Strand Restaurant v South Beach na Floride niekedy okolo roku 1986. Cheryl prekvapovalo koľko hostí si objednáva Martini len preto, aby držali v ruke štýlový koktailový pohár na stopke. Rozhodla sa vytvoriť nápoj, ktorý na pohľad úžasne vyzerá, ale aj všetkým hosťom chutí. Pri príprave jej verzie by ste mali použiť Absolut Citron, Triple sec, trochu Roses lime a brusnice toľko, aby bol nápoj pekne ružový.
Dôležitú úpravu nápoja previedla približne o dva roky neskôr barmanka Melissa Huffsmith z baru The Odeon. Tá vymenila bežný triple sec za Cointreau a Rose’s lime juice za čerstvo vytlačenú limetovú šťavu.
Cosmopolitan najviac preslávil koncom 90tych rokov populárny televízny program Sex v meste. Tu si Carrie Bradshaw stvárnená Sarah Jessicou Parker so svojimi kamarátkami objednáva vždy Cosmopolitan. Tento ružový nápoj sa tak stáva obľúbeným pitím mladých žien a ikonou svojej doby.
Toto je receptúra na náš Cosmopolitan:
4 cl Absolut Citron
1,5 cl Cointreau
1,5 cl čerstvá limetová šťava
3 cl brusnicá šťava
Pretrepaný nápoj prelejte do cocktailového pohára a dekorujte koliečkom alebo mesiačikom limety. Použiť môžete aj citrusový zástrek pričom kúsok flambovanej kôry a vznietené oleje môžu dodať podávaniu nápoja iskru. Z dôvodu použitého citrusu a džúsu, ktoré nájdete na trhu v rôznej kvalite a od viacerých dodávatelov, sa nebojte jemne s pomerom surovím v receptúre pracovať.