Pražiareň: Green Plantation
Mnohí sa nás na kurzoch pýtate s akou kávou pracujeme a prečo. Ste prekvapení, keď Vám vravíme, že vaša káva by mala byť pražená čerstvo, a že môžete ľahko podporiť aj slovenských pražiarov, ktorí robia svoju prácu srdcom, narozdiel od veľkých a zvučných značiek, o ktorých kvalite by sa dalo často polemizovať. Preto sme sa rozhodli priniesť vám tento rok príbehy a informácie práve o týchto oduševnelých pražiaroch, ktorí Vám budú chcieť vždy priniesť to najlepšie z každého zrnka. Začíname pražiarňou, s ktorou spolupracujeme my a nedáme na ňu dopustiť. Príjemné čítanie!
Komárňanská pražiareň Green Plantation, za ktorou stoja Valerian Hrala a Peter Ondrejka, je okrem sponzorovania súťaže prípravy kávy v Aeropresse, podporovania baristov workshopmi a svojim infokanálom na Youtube známa aj svojim dlhodobým pôsobením na slovenskom poli výberovej kávy. Kaviarne a domácnosti zásobujú už od roku 2011 a väčšina odborníkov ich považuje za revolučných – tých, ktorí medzi prvými prišli a nebáli sa nahlas rozprávať o výberovej a filtrovanej káve a jej správnej príprave. Mnohí sme im vďační za to, že nám vyšľapali cestu a zjednodušili tak príchod novým talentovaným pražičom a baristom. O ich filozofií, širokom portfóliu ponúkaných káv a možnej spolupráci sa dočítate viac na www.gpkava.sk.
My sme sa v Bratislave stretli s ich pražiarom a hybnou silou, Peťom Ondrejkom…
Peťo, povedz nám, ako to celé začalo a prečo práve pôsobenie vo výberovej káve…
Celé to začalo v roku 2011, keď sa Valerian rozhodol presťahovať do Kalifornie a firmu, ktorú dovtedy viedol so svojim otcom predať. Nepozdávalo sa mi to, nakoľko sa s Valerom poznám od detstva a vždy som mal veľmi pozitívny vzťah ku káve. Navrhol som mu, aby firmu nepredával, a ak, nech ju predá mne. Po brainstormingu sme sa dohodli, že v tom budeme pokračovať spolu. On externe z Kalifornie a ja ostanem tu, v Komárne, kde sa budem o všetko starať. Pražiareň sme spoločným úsilím posunuli z komerčného praženia na úroveň výberovej kávy, keďže sme chceli poukázať na rozmanitosť a rôznorodosť kávy a jej príbeh. Začínali sme teda s malou 5 kilovou pražičkou a veľkými plánmi.
V poslednej dobe stále častejšie počúvame spojenie “výberová káva”. Čo to je a ako si ju vieme správne vychutnať?
Trh výberovej kávy odhadom tvorí cca 10% svetovej produkcie a momentálne je na vzostupe. Rôzne metodiky ju kvalifikujú ako najkvalitnejšiu kávu. Kávu, ktorá bola starostlivo vypestovaná, spracovaná a napražená. Jej chuťové vlastnosti sú trochu iné ako u bežných zmesí a dajú sa ohodnotiť. Pri ochutnávaní musí dosiahnuť minimálne 80 bodov z možných 100 a hodnotia sa aspekty ako chuť, acidita, sladkosť, horkosť, vyváženosť, dochuť a iné. Dbá sa najmä na čerstvosť, či už zberu alebo praženia.
Ako ste sa počas tých šiestich rokov vyvinuli a aké budú ďalšie kroky pre vašu pražiareň?
Plány sú stále veľké. Jedným z najväčších krokov minulého roka bola nová spolupráca s brazílskym farmárom Williamom Muradom. Nielenže vytvorili s Valerom Unleashed Coffee – jedinečný projekt, kde je polovičným vlastníkom pražiar a a druhá polka patrí farmárovi – poskytol nám aj malú časť svojej farmy, kde môžme pestovať, študovať našu vlastnú kávu a opäť sa posunúť ďalej.
Myslíme si, že práve toto bude “štvrtá vlna” kávového biznisu. Zatiaľ čo momentálne sme vo vlne tretej, kedy sa berie dôraz na kvalitu, výberovú kávu a direct trade, ďalším krokom by práve mohla byť ešte užšia spolupráca medzi farmármi a pražiarmi pri spoločnej honbe za dokonalou šálkou kávy…
Čiže plánov a projektov na tento rok a ďalšie je veľa, preto nás sledujte na sociálnych sieťach a nechajte sa prekvapiť.