Kurz Filtrovanej kávy
Tento jednodňový intenzívny kurz je zameraný na prípravu alternatívnych metód kávových nápojov. Kurz je určený pre nadšencov, milovníkov kávy, ale aj baristov, ktorý si chcú prehĺbiť poznatky zo sveta filtrovaných káv. Dozviete sa množstvo informácií o kvalite vody, ako hlavnej zložky každého kávového nápoja.
Otestujete si vašu senzoriku vnímania základných aróm a chutí pri slepom cuppingu, budete pracovať s čerstvo praženou výberovou kávou od lokálnych slovenských pražiarní a pomocou nich si vyskúšate úspešné recepty na prípravu Aeropressu, V60 či Chemexu za použitia vody s rôznym obsahom minerálnych látok. Ukážeme si a naučíme vás ako si pripraviť chutné cold brew – modernú variantu ľadovej kávy.
Dominantnou stránkou kurzu je praktická časť, počas ktorej budete pracovať s kvalitnou kávou a profesionálnymi pomôckami, ktoré sú neodeliteľnou súčasťou každej modernej výberovej kaviarne. Tento kurz prebieha cez víkend v moderných školiacich priestoroch našej spoločnosti v Bratislave. Cieľom kurzu je utriediť si vedomosti v danej problematike, získať nové informácie a osvojiť si správne techniky jednotlivých metód pod vedením skúseného lektora.
Preberané okruhy a témy:
Voda vs. káva
– základné rozdelenie vody
– minerálne zloženie vody
– najdôležitešie prvky vo vode a ich vplyv na chuť a extrakciu
– je dôležité TDS vody?
– zloženie kávy
– chuťový potenciál kávy
Senzorika:
– ako senzoricky vnímame základné chute v našom tele
– rôzne vplyvy na senzoriku
– čo je placebo efekt?
– kalibrácia senzoriky
– cupping
– Q/R Grader profesia
Brewing:
– prezentácia vybraných metód (Aeropress, V60, Chemex, Cold brew)
– práca s vodou a jej minerálnym zložením
– príprava kávy podľa svetových mien (Scott Rao, James Hoffman, Maxwell Colonna Dashwood)
– WBC Aeropress recepty
– brewers súťaž (Slovensko vs. svet)
Kurz je ukončený záverečnou skúškou, ktorá pozostáva z teoretickej a praktickej časti. Úspešný absolvent získa certifikát v slovenskom a anglickom jazyku.
Cena kurzu zahŕňa:
- Certifikát o absolvovaní kurzu v slovenskom a anglickom jazyku
- prenájom priestorov, výuku s lektorom – baristom, učebné materiály, odbornú literatúru a časopisy
- výberovú kávu, pomôcky a potrebné suroviny na prípravu vybraných receptov, pitný režim
- bezplatnú účasť na vybraných školeniach, workshopoch a cuppingoch, ktoré organizujeme pre absolventov
Najbližšie termíny kurzu Filtrovanej kávy:
20.3.2023, pondelok, 13.00 – 18.00, Bratislava – posledné voľné miesto
12.6.2023, pondelok, 13.00 – 18.00, Bratislava
Termíny pripravujeme aj na ďalšie mesiace, kurz otvárame každých 6-8 týždňov.