Dream Cocktail | Pražiaren kávy - Illimité
Rozhovor s Lukášom o jeho pražiarni výberovej kávy a značky Illimité
praziaren, rozhovor, vyberova kava, illimite, barista, zelena kava
892
post-template-default,single,single-post,postid-892,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Pražiareň: Illimité

Pražiareň: Illimité

Illimité znamená bez hraníc. Pre zakladateľa a pražiara tejto značky Lukáša Kubínyho to avšak znamená oveľa viac. Niečo delikátne a intímne, no hlavne silné emócie, ktoré v ňom vzbudili nekonečnú vášeň k výberovej káve. “Káva s príbehom” naberá v Illimité úplne nové rozmery, kde transparentnosť, udržateľnosť a ekologický prístup tvoria hlavné piliere Lukášovho postoju ku kávovému biznisu. Avšak vždy je lepšie raz ochutnať, než stokrát počuť.

Preto pre viac informácii a prípadnú spoluprácu neváhajte kliknúť na web www.illimite.sk .

My sme sa s Lukášom stretli v Piešťanoch na Drip Coffee festivale, kde sme sa veľmi dobre porozprávali…

Jedna vec ma maximálne fascinuje. Ako sa farmaceutický laborant dostane k praženiu kávy?

Čo sa pitia kávy týka, prešiel som si všetkým. Od instantnej “nesky” cez zalievanú až po “presso”. Akokoľvek som sa snažil kávu pochopiť, vnímal som vždy iba jej horkosť. Prečo to tak je? V roku 2006 som pôsobil v Írsku a veľmi ma zaujala jeho kávová kultúra. S mojim pozitívnym vzťahom ku chémii a káve som ju začal skúmať do väčšej hĺbky, prečítal pár kníh a začal experimentovať aj s pražením. Na panvici, v rúre s perforovaným plechom na pizzu… A potom sa to stalo. Zistil som, že som sa zaľúbil. (smiech)

Ako vlastne vzniklo Illimité a čo pre teba znamená?

Čím hlbšie som sa dostával do kávovej problematiky, tým viac som tomu prepadol. Začal som káve rozumieť a fascinovala ma. Illimité som založil v roku 2014 popri svojej práci, no čoskoro som zistil, že sa takým tempom nedá existovať. Fyzicky ani psychicky. Musel som si určiť priority. A tak som v roku 2016 upustil od svojho zamestnania a začal sa naplno venovať rozvoju firmy.

Akým spôsobom si vyberáš svoje kávy? Sú kaviarne, kde ich môžme nájsť stabilne na mlynčeku?

V začiatkoch som nákup kávy riešil iba intuitívne. Pozrel som si ponuku a nakúpil, čo sa mi pozdávalo. Dnes si už na výbere svojich káv dávam veľmi záležať. Pokúšam sa nakupovať kávy, ktoré sú výnimočné. Či už chuťovým profilom alebo tzv. nano a micro loty – kávy, ktorých sa nevyprodukovalo veľa a ich dostupnosť je obmedzená. Vždy si objednám najskôr vzorky, ktoré si napražím a ochutnám. Až na základe toho si vyberiem danú kávu do svojej ponuky. Snažím sa fungovať v detailoch. Malých batchoch, precíznosti a ekologickosti. Všetko si robím sám a veľmi mi záleží nielen na kvalite, ale aj vzťahoch, ktoré mám so svojimi zákazníkmi. Mojou filozofiou je mať skôr priateľský než “biznis” prístup. Ako napríklad s bratislavskou kaviarňou Mad Drop, pre ktorých pripravujem ich “house” espresso.


Ako vnímaš vznikanie mnohých lokálnych pražiarní na Slovensku? Je pre nich miesto na trhu?

Vznik každej novej pražiarne alebo dobrej kaviarne vnímam viac ako pozitívne. Slovensko je malá krajina a povedomie o výberovej káve je tu stále malé. Čím viac sa začínajú ľudia, naši zákazníci, zaujímať o kávu, tým väčší priestor dávajú nám vtiahnuť ich do sveta, ktorý tak milujeme. No a z tohto vzťahu môžme všetci iba prosperovať…

Chcete sa stať barmanom, somelierom, alebo baristom? Prihláste sa na kurz.


Mám darčekový poukaz, ktorý si chcem uplatniť

Odoslaním prihlášky súhlasím s VOP, ktoré som si prečítal/a a porozumel/a im